PDA

View Full Version : Lagu Daerah Koleksi Lagu Daerah ~ Banjar



abdurrasyid
20-02-2009, 09:51 PM
Kumpulan Lagu-lagu banjar
welcome.....

selamat datang di thread lagu-lagu daerah banjar (kalimantan selatan)
disini saya ingin membagi koleksi lagu-lagu daerah saya.


here is the link
Vol. 1

.:: You must click 'Thank You' before you can see the data contained here. ::.



Vol. 2

.:: You must click 'Thank You' before you can see the data contained here. ::.



Vol. 3

.:: You must click 'Thank You' before you can see the data contained here. ::.


silahkan di download...:arabia:

sampai disini dulu lagu-lagunya, sisanya menyusul...:em0100:


kalau ada yang mau share silahkan...:wub:

mau kasih bata ijo juga boleh.....:cowboy:

Kalo ada link yg mati silahkan PM saia...


link lagu by Sagitarius99
http://www.indowebster.web.id/showthread.php?t=14430&p=7732296&viewfull=1#post7732296

LInk lagu By hero1988

http://www.indowebster.web.id/showthread.php?t=14430&p=11739429&viewfull=1#post11739429

doraemonix
25-02-2009, 07:21 AM
bro ada leh punya lagu siti rope'ah ?

pian urang banjar leh ?
amun aku kada' urang banjar..
tapi hingkatai amun ba pander bahasa banjar...
salam lah

abdurrasyid
25-02-2009, 10:07 PM
enggeh, ulun urang banjar, pian urang mana?

ada ae bisian lagunya, ne nah

siti ropeah (http://www.indowebster.com/siti_ropeah.html)

abdurrasyid
25-02-2009, 10:11 PM
bro ada leh punya lagu siti rope'ah ?

pian urang banjar leh ?
amun aku kada' urang banjar..
tapi hingkatai amun ba pander bahasa banjar...
salam lah

enggeh, ulun urang banjar, pian orang mana?

ada ae nah lagunya nah:

siti ropeah (http://www.indowebster.com/siti_ropeah.html)

doraemonix
26-02-2009, 12:32 PM
enggeh, ulun urang banjar, pian orang mana?

ada ae nah lagunya nah:

siti ropeah (http://www.indowebster.com/siti_ropeah.html)

ulun urang tambilahan, tahulah pian ?
bahasa banjar ntang kami babeda jah awan di banjar...
ada sedikit kontaminasi...
ha...

abdurrasyid
27-02-2009, 01:46 PM
ulun urang tambilahan, tahulah pian ?
bahasa banjar ntang kami babeda jah awan di banjar...
ada sedikit kontaminasi...
ha...

ooh, kada tahu nah...:em0100:

balain laah...

kontaminasi kayapa maksudnya tuh?
tekontaminasi lawan apa?

akmalsqual
28-02-2009, 04:32 AM
ehm... numpang nanya ....

banjar itu daerah mana ya .... :???:

abdurrasyid
28-02-2009, 06:17 PM
waduw alagu apaan tuh boz.......
suer aq g tauk hhaaaaaaa:clown:

lagu daerah gue bro'...:tooth:



ehm... numpang nanya ....

banjar itu daerah mana ya .... :???:

banjar itu adalah sebuah daerah yang ada di kalimantan selatan...

hehe... belum kenal n belum pernah denger ya...:em1100:

kalo gitu kenalan dulu...:clap:
wakakakakaka.....

abdurrasyid
28-02-2009, 09:28 PM
lanjut lagi nih lagunya...:chef:


1. damar dua (http://www.indowebster.com/damar_dua.html)
2. baarak panganten (http://www.indowebster.com/baarak_panganten.html)
3. sangu batulak (http://www.indowebster.com/sangu_batulak.html)
4. intingan wan dayuhan (http://www.indowebster.com/intingan_wan_dayuhan.html)
5. halin (http://www.indowebster.com/halin__1.html)
6. karindangan (http://www.indowebster.com/karindangan.html)
7. danding (http://www.indowebster.com/danding.html)
8. anak pipit (http://www.indowebster.com/anak_pipit.html)
9. ampar ampar pisang (http://www.indowebster.com/ampar_ampar_pisang.html)
10. siti ropeah (http://www.indowebster.com/siti_ropeah.html)

dozo...

silahkan di download...:whistling:

yang lainnya menyusul...:2guns: :gun_bandana: :sleeping:

junshibuya
28-02-2009, 09:36 PM
ternyata ada jua urang banjar di sini toh :lol:


banjarmasin == banjar
di kalsel (kalimantan selatan)

tores
28-02-2009, 10:10 PM
Nang siti ropeah bgs ganhttp://usera.imagecave.com/sml/onionh/onion-head11.gif

akmalsqual
01-03-2009, 03:35 AM
ternyata ada jua urang banjar di sini toh :lol:


banjarmasin == banjar
di kalsel (kalimantan selatan)
ooo banjarmasin .... kirain mana

yg lengkap atuh tulisnya ... kirain daerah di sumatera ....

abdurrasyid
01-03-2009, 05:49 PM
ternyata ada jua urang banjar di sini toh :lol:


banjarmasin == banjar
di kalsel (kalimantan selatan)

Thx Bro'... udah ngebantu ngejelasin...:cowboy:

BTW U orang mana???:online2long:


Nang siti ropeah bgs ganhttp://usera.imagecave.com/sml/onionh/onion-head11.gif

SIP... :cowboy:


ooo banjarmasin .... kirain mana

yg lengkap atuh tulisnya ... kirain daerah di sumatera ....

haha...

gomen ne...:sweatdrop:

W lupa ngejelasin detailnya...:balloon:

doraemonix
02-03-2009, 08:16 AM
ooh, kada tahu nah...:em0100:

balain laah...

kontaminasi kayapa maksudnya tuh?
tekontaminasi lawan apa?

ada perbedaan dalam kata-kata nya bro, ntang kami pake "leh" sebagai imbuhan, misalnya "adaleh duit ikam"
ikam=pian, ntang kami kebanyakan pake ikam awan aku dalam percakapan,
anehnya nih, TEMBILAHAN adalah daerah kabupaten yang terletak di INDRAGIRI HILIR dengan PROVINSI RIAU,
RIAU suku aslinya adalah MELAYU...

jadi dalam daerah kami tu jah, urang banjar kebanyakan, sehingga percakapan sehari-hari kebanyakan pake bahasa banjar....


ian kasela putera dari banjarmasin. he...
kasela [kalimantan selatan]

abdurrasyid
02-03-2009, 06:38 PM
ada perbedaan dalam kata-kata nya bro, ntang kami pake "leh" sebagai imbuhan, misalnya "adaleh duit ikam"
ikam=pian, ntang kami kebanyakan pake ikam awan aku dalam percakapan,
anehnya nih, TEMBILAHAN adalah daerah kabupaten yang terletak di INDRAGIRI HILIR dengan PROVINSI RIAU,
RIAU suku aslinya adalah MELAYU...

jadi dalam daerah kami tu jah, urang banjar kebanyakan, sehingga percakapan sehari-hari kebanyakan pake bahasa banjar....


ian kasela putera dari banjarmasin. he...
kasela [kalimantan selatan]

oooh...

kalo kaitu jadi kaya bahasa kandangan lahay...:yes:

ada jua lah urang banjar disitu... hanyar tahu nah sorang ne...:sleeping:

andreanvee
03-07-2009, 04:42 AM
siip boss, ada yang punya lagu badindang ligun gak? ciptaan hamiedan AC, yang nyanyiin rama sugiatma..
abis bagus banget lagunya... klo ada tolong di upload ya..

cingit
10-07-2009, 12:16 AM
tambilahan dimana ya ulun kada tahu nah sudah 23 tahun di banjarmasin kada pernah mandangar

silbi
10-07-2009, 01:10 AM
tembilahan itu di riau, sumatra.
pengen bisa basa banjar... :)

Karim
13-07-2009, 11:49 AM
umpat mahisap jua ana lah !!! ana urang kalua nah, tapi badiam di Samarinda !!!

r3v4n
13-07-2009, 11:28 PM
Yang pasti ulun orang ladsan ulin lahhhhhhh wkwkwkw
wadah naik turun nya pesawat tarabang...<<<<<< banjar banget
ada komunitas nya engga di IDWS biar rame...

lagu2 nya lumayan lenggkap lahh haha promosi negri sendri

abdurrasyid
15-07-2009, 04:15 PM
Yang pasti ulun orang ladsan ulin lahhhhhhh wkwkwkw
wadah naik turun nya pesawat tarabang...<<<<<< banjar banget
ada komunitas nya engga di IDWS biar rame...

lagu2 nya lumayan lenggkap lahh haha promosi negri sendri

nah, kalo threadnya sendiri W gg tau ada apa enggak. kalo belum ada bikin aja.....

GaleonX
28-07-2009, 09:03 AM
ada yang punya video clip lagu banjar?
:smiley_beer:

kris102ster
28-07-2009, 10:47 PM
sabagai urang banjar, jadi ulum umpat jua nah dan handak batamu dinsanak sabarataan di indowebster :bolakbalik:

abdurrasyid
03-08-2009, 10:38 PM
sabagai urang banjar, jadi ulum umpat jua nah dan handak batamu dinsanak sabarataan di indowebster :bolakbalik:

owh,, silahkan... silahkan.....

Thread ini terbuka untuk siapa saja...

mau download boleh, mau ngobrol boleh, mau share juga boleh...:tooth:

ajak temen-temen yang lain mampir yaa.....:detective:

jiman
12-08-2009, 11:57 AM
bro punya yg musik instrumentnya org dayak ga
klu punya tulung di upload yah, thanks :red_indian::D

buajingan
30-10-2009, 08:48 AM
wow

daerah kalsel rame!!

sedot dan bantul sundul buhannnya ai..

uchiha_a5
07-02-2010, 05:59 AM
jd karindangan lawan rumah nah:panda:

vidi
07-02-2010, 09:15 AM
Umpat jua nh lih mendownload lagux..:hihi:
Hnyar talihat nh nie thread :top:

ihzhan
22-02-2010, 01:46 PM
umpat mayundul jua nah.....

amun ada nang hanyar lagunya uploadnya haja wal lai .

hanyar haja jua talihati,ada thread khusus lagu banjar sakalinya

ulun asli BARABAI julak ae .

lembahbaliem
06-03-2010, 02:27 AM
umpan batajak ngaran jua ulun nah

bude
07-03-2010, 02:24 PM
Ulun bisa minta yang full album tak? 320 kbps kalo bisa ya?

doraemonix
09-03-2010, 08:38 PM
tambilahan dimana ya ulun kada tahu nah sudah 23 tahun di banjarmasin kada pernah mandangar

tembilahan geng ae;
:)


ntang sumatera, riau,
banyak bubuhan ntang sana...

idunk72
12-04-2010, 04:18 PM
umpat bkajal jw nah...

hnyar tehe auk nah ada jw lah skalinya banjar di riau sana....

iruka_sensei
13-04-2010, 07:49 PM
wakkawkawwakk
ulun jua urang banjar tapi ulun banjar kw 1
mama urang banjar
abah urang jawa

pian ada bisikah lagu jon tralala
mun ada unda minta pang

makasi lah

idunk72
13-04-2010, 09:43 PM
wakkawkawwakk
ulun jua urang banjar tapi ulun banjar kw 1
mama urang banjar
abah urang jawa

pian ada bisikah lagu jon tralala
mun ada unda minta pang

makasi lah

sama ae kita nh, ulun banjar kw1 jw. . .
mama banjar, abah jowo (jarwo)

wkkwkwk..

abdurrasyid
07-05-2010, 08:39 PM
dulu banyak sih punya koleksi videonya jhon tralala...

tapi sekarang dah lupa pada kemana kasetnya... (-_- ')

andreanvee
10-06-2010, 04:25 AM
waduh, saya nggak paham bahasanya..saya malah asli jawa, bisa request lagu badindang ligun nggak bro? please deh.. nyarinya susah banget (badindang ligun ciptaan hamiedan AC)

Katadudida
15-07-2010, 10:19 AM
Han..., takumpulan haja bubuhan banjar pinanya disini neh...

sanosukeichizen
03-08-2010, 12:04 PM
@TS :
untuk lagu yang
7. danding
8. anak pipit
9. ampar ampar pisang
udah file not found, bisa tolong di re-upload
ato yg udah download lagunya bisa tolong di re-upload ?

abdurrasyid
31-08-2010, 06:08 AM
@TS :
untuk lagu yang
7. danding
8. anak pipit
9. ampar ampar pisang
udah file not found, bisa tolong di re-upload
ato yg udah download lagunya bisa tolong di re-upload ?

Link sudah diperbaiki,,,
DOZO... ^_^

andripm
24-10-2010, 12:00 AM
umai langkap sabarataan dah lah nih lagu-lagu banjar?

dwidy74
25-10-2010, 01:33 PM
hanyar ini nah tadangar lagu banjar pulang lawas di banua urang wal ae....

salam kenal ja lah sabarataan...

sagitarius99
10-12-2010, 08:29 PM
Umpat Menambahi Lagu Nah... :hihi:

.:: You must click 'Thank You' before you can see the data contained here. ::.


Track List...

1. Haur HP Aja
2. Sambal Raman
3. Si Palui

Kaina Di Tambahi... :lol:

hantu
11-12-2010, 02:18 AM
rami banar pinanya urang banjar disini....kawa bekesahan kita...ahahahahaa

surya_27895
22-12-2010, 02:46 PM
adakah nang baisi lagu maukur timbuk ?

andreanvee
12-04-2011, 08:30 PM
akhirnya saya upload sendiri setelah hunting di google.. saya tambahkan 1 lagu banjar berjudul badindang ligun Cipt. Hamiedan AC dan masuk dalam tembang persada nusantara.
http://www.indowebster.com/badindangligun.html

jurimbkr
13-04-2011, 12:13 PM
tarimakasih banyak dingsanak ai nah...ulun umpat mandonlod....ulun hadangi ja nah lagu lagu nang lain...

ciangaden
13-04-2011, 12:31 PM
enggeh, ulun urang banjar, pian urang mana?

ada ae bisian lagunya, ne nah

siti ropeah (http://www.indowebster.com/siti_ropeah.html)

sep lagunya nah lawas kada mandangar,loco anay :hahai:

abdurrasyid
02-07-2011, 12:09 PM
sep lagunya nah lawas kada mandangar,loco anay :hahai:

haha,,, model video klipnya bagus jua...
wakaka.....

jurimbkr
20-07-2011, 03:52 PM
asa himumg banar ulun nah...ada dingsanak nang mauplud lagu banua kita.....ulun minta ijin maunduh nah....

erikdewangga
28-08-2011, 11:23 AM
Handak mandunlud dulu lagux... hanya di dangari...

abdurrasyid
17-09-2011, 07:42 PM
silahkan dihancap haja dangsanak ae... XD

na3ngCut
18-09-2011, 12:02 PM
yaka tahu disini ada thread gasan lagu urang banjar ..

ulun cari disini aja,

bakasnya disuruh benyanyi lagu banjar oleh guru di kelas ...

oedi
19-09-2011, 04:49 PM
umai lawas aku cari lagu2 banjar,salam knal dingsanak samuanya .......terima kasih lah

Kumpulan Lagu-lagu banjar
welcome.....

selamat datang di thread lagu-lagu daerah banjar (kalimantan selatan)
disini saya ingin membagi koleksi lagu-lagu daerah saya.


here is the link
Vol. 1

*** hidden content ***



Vol. 2

*** hidden content ***



Vol. 3

*** hidden content ***


silahkan di download...:arabia:

sampai disini dulu lagu-lagunya, sisanya menyusul...:em0100:


kalau ada yang mau share silahkan...:wub:

mau kasih bata ijo juga boleh.....:cowboy:

Kalo ada link yg mati silahkan PM saia...


link lagu by Sagitarius99
http://www.indowebster.web.id/showthread.php?t=14430&p=7732296&viewfull=1#post7732296

hero1988
19-09-2011, 11:13 PM
[HIDE]
http://www.4***shared.com/audio/KfhmIO3h/LAGU_BANJAR_hancapi_badatang.html
http://www.4**shared.com/audio/J0buZAhS/LAGU_BANJAR_ADING_SAYANG.htm?aff=7637829
http://www.4***shared.com/audio/6smB2Seg/LAGU_BANJAR_KAGANAGAN_3.htm?aff=7637829

lawan disini nah

http://www.4shared.com/folder/XGr8rTzu/_online.html


Seini dulu laa kena pulang ulun cari akan....salam kenal laa salam batinjakan haja... :hahai: :grp: :thx:

jiman
20-09-2011, 05:09 PM
bos klu yg musik / instrument doang punya gak,..dulu pernah waktu di kalimantan denger musik instrument Dayak,..hehe tapi ga tau judulnya,..thanks

kanjeng_ferdian
21-09-2011, 07:56 PM
Coba belajar lagu banjar ah

badawi
20-11-2011, 01:08 PM
request sapu tangan bapuncuk ampat kk tolong yg punya untuk di upload...thanks

End4
25-11-2011, 06:46 PM
Umpat Menambahi Lagu Nah... :hihi:

*** hidden content ***


Track List...

1. Haur HP Aja
2. Sambal Raman
3. Si Palui

Kaina Di Tambahi... :lol:

file not found mang ae nah...hadeh...

ndive
02-01-2012, 06:40 AM
kalimantan selatan Gan

bayiruang
03-01-2012, 11:52 PM
gan, klo lagu2 daerah yang tradisional banjar ada gak ya. maksudnya bukan lagu daerah yg pop gitu, tapi bener2 tradisional. misalnya kalo di jawa kayak gamelan, kalo di sunda kayak kecapi, dsb. klo ada tolong bantuin ane ya gan. thanks

avatarkasuma
07-01-2012, 02:55 PM
:oghoho:ubuy,,,ada jua kah yang meuplot lagu ngini di sini??? banyaki dingsanak ai ,,biar ulun puas donlot nya

hikaridanhoshi
20-01-2012, 09:01 PM
gue taunya yg ampar-ampar pisang aja nih
yg lain blm pernah denger

Sc0rpi0nz
19-03-2012, 09:20 PM
umpat mendownload lah dingsanak lagu-nya
takuliling mancari akhirnya dapat jua disini

makasih manglah
:oghoho:

Ghaaru
15-06-2012, 12:53 PM
uma hanyar tahu bebuhan tetuha disini bakumpul disini

bagelo
27-07-2012, 03:27 PM
ada orang tembilahan jua leh,, ntang sini,, ane orang tembilahan jua nah,,

brotherm
05-08-2012, 11:18 PM
hanyar ini nah tadangar lagu banjar pulang lawas di banua urang wal ae....

salam kenal ja lah sabarataan...


jd karindangan lawan rumah nah:panda:

Yang kaganangan wan kampung banua...ulun bari lagu nih....
2 Versi ; yang lawas itu lakian yang menyanyi, mun versi terbaru bebinian (tp mun d vid"nya kaya bencong muha sidin....maaf.... hehehe....)

http://www.indowebster.com/dandaman_banua_clasik.html
http://www.indowebster.com/emilia_agus_dandaman_banua.html

ini versi Vid yg di UTOB
http://www.youtube.com/watch?gl=ID&v=3zSppGNWqNU



bos klu yg musik / instrument doang punya gak,..dulu pernah waktu di kalimantan denger musik instrument Dayak,..hehe tapi ga tau judulnya,..thanks

kl di urang banua (suku banjar) musik Instrument ini BAPANTING namanya, ini ada beberapa ulun punya.

http://www.indowebster.com/panting_baras_kuning.html
http://www.indowebster.com/panting_daun_dadap.html
http://www.indowebster.com/panting_si_palui.html



bro punya yg musik instrumentnya org dayak ga
klu punya tulung di upload yah, thanks :red_indian::D

ulun ada tp ulun beisi versi intrusment pendek aja ini Dayak KALTIM (Dayak PASER)

http://www.indowebster.com/dayak_1.html
http://www.indowebster.com/dayak_kinyah_udun.html


Ayu lajui di ambil....hehehe....wadai kalu..... ^_^

LulzSec
11-08-2012, 05:55 AM
ada baisi lagu kotabaru lah pian2 sabarataan ?

ini mang..

http://www.indowebster.com/download/audio/Paris_Barantai__1

yg ini versi Radja http://www.indowebster.com/download/audio/Radja_Paris_Barantaii